Logo color SKHU EN RGBDrogfüggők küzdelme (2017-2018)

A „Struggle of Addicts on Drugs” (kód: SKHU/1601/4.1/348) című projektünk megszületését a projekt partnerek közös küldetése vezette: szenvedélybetegek társadalomba való visszailleszkedése. E határon átnyúló projektet az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretében 2017. szeptember 1-től 2018. december 31-ig 16 hónap alatt implementáltuk.

A projekt fő céljaként a terápiás kezelés létjogosultságának megerősítését határoztuk meg, ugyanis a szenvedélybetegek reintegrációja az egészségügyi kezelésen túl hosszútávú személyiségfejlesztést igényel támogató közösségben. További céljaink voltak az együttműködés javítása e szakterületen, a terápiás infrastruktúra fejlesztése, valamint a segítők túlterheltségének csökkentése.

A fenntartható célok megvalósításához először egy 5 napos tanulmányutat szerveztünk a segítő szakembereink számára, majd egy 2 napos tapasztalatcserét klienseink – alkohol, kábítószer- és játékfüggő emberek és családjuk – részére, hogy a saját bőrünkön tapasztaljuk meg a partner munkáját és jó gyakorlatokat cseréljünk.

Célcsoportunk részére bevezettünk egy 8 kurzusból álló oktatási programot a határ mindkét oldalán: angol, magyar és szlovák nyelvkurzus, szakácstanfolyam, vidéki munkák, irodai asszisztens, jogi és vállalkozói ismeretek, konfliktuskezelés és önismeret. Az oktatással azt tűztük ki célul, hogy növeljük klienseink esélyeit a felépülésre és a visszailleszkedésre.

Prevenciós kampányunk során drogprevencióval és szenvedélybetegek kezelésével foglalkozó szakembereket vontunk be az 5 - 5 szakmai kerekasztal beszélgetésbe, továbbá diákokat és pedagógusokat szólítottunk meg a 20 - 20 prevenciós előadás alkalmával alap- és középiskolákon. Munkatársaink szakértelmét a felépülő függő klienseink személyes tapasztalataival ötvöztük.

A projekt költségvetéséből jelentősen fejleszteni tudtunk a terápiás eszköztárunkat: vásároltunk hangszereket, munkabiztonsági felszerelést, irodai eszközöket, elektronikát, könyveket, sportfelszerelést és egy kistraktort. Készült egy új honlapunk, továbbá kiadtunk 2 új információs brosúrát és egy dokumentumfilmet „Küldetésünk” címmel.

A legköltségesebb aktivitás a 367 m2 alapterületű régi kazánház rekonstrukciója volt egy többfunkciós sport- és szabadidőközponttá, amely sport, prevenciós és terápiás célokat szolgál. A tornaterem előre egyeztetett időpontokban elérhető a község diákjai és lakosai számára is.

A projekt keretében összesen 58 szakmai rendezvényt valósítottunk meg 193 szervezet bevonásával. Az eseményeken összesen 2 232 ember vett részt, amelyből 1 062 nő és 93 hátrányos helyzetű ember volt.

 

dr. jur. Szőcs Dávid, projekt koordinátor

 

2018 02 26 1420482018 12 19 1568