a szenvedélybetegség nem személyválogató

Riport - www.bumm.sk 2014. 07. 31

Csak Szőcs Kálmán református lelkész tudja, hogy látogató érkezik. A buszon útbaigazítanak, ismerik a Nagykeszire áthelyezett otthont. A reszocializációs központ kapui tárva nyitva várják a magamfajta érdeklődőket, s dolgozgató, mosolygós férfiak köszöntenek. Egyikük elkísér a főépülethez, közben a virágoskertet mutatja, amit ők alakítottak ki.

PALUSKA ZSUZSANNA RIPORTJA

1992-ben Szőcs Kálmán és felesége, Gizella hozta létre a Reménység-Nádej Alapítványt, ami 1997-ben non-profit szervezetté alakult. Ez a szervezet működteti jelenleg a reszociálizációs otthont, amely szenvedélybeteg férfiakat terelget a gyógyulás útján. Tíz éve költöztették át Bátorkesziről egy nagykeszi gazdasági épületbe, mert az előbbi község új polgármestere egy nyugdíjas otthont tervezett a központ helyére. A házaspár sokáig a református egyházban szolgált gyülekezeti lelkészként, s munkája során rengeteg családdal találkozott, ahol az alkohol súlyos problémát jelentett: „A szervezet működtetése egész embereket kívánt, mi ezt már hivatásszerűen végezzük". Szőcs Kálmán kíséretében bepillantást nyertem az otthon hétköznapjaiba, amelyekben létfontosságú szerepet játszik a házaspár önzetlen szolgálata azért, hogy a betegek erőt gyűjtsenek a talpraálláshoz.

A „félutasok", akik már elhagyhatják az otthont, egy külön házban, a kliensek a főépületben laknak, a ház körüli munkákért is ők felelősek. Az emeleti nyolc kétágyas szobában rendet tartanak, s ez nemcsak érkezésemnek köszönhető. Itt található még egy könyvespolc, amely a rengeteg ajándékba kapott olvasnivalótól roskadozik. A földszinti ebédlő a közösségi rendezvények színhelye. „Egyszer egy évben, pünkösdhétfőn itt tartjuk a nyílt napot is a volt klienseink, hozzátartozók számára. A délelőtt ilyenkor a lelki feltöltődésé, a délutánt pedig kulturális programoknak szenteljük" - meséli Szőcs Kálmán. Már a fél egykor kezdődő ebédhez készülődnek, az asztalt megterítették. „Hétkor reggelizünk, fél hatkor van a vacsora. Minden étkezés után közösen elosztjuk a különböző közösségi feladatokat" - teszi hozzá, miközben kilépünk a teraszra, és elindulunk az udvar felé. A több mint három hektárnyi területen félig lebontott vagy éppen felújított, épülő házak szerkezetei árválkodnak, az udvar hátsó részében a becsületesen gondozott zöldséges kert, amely friss alapanyagot és minimális bevételt biztosít a lakók számára. A délelőtt és a kora délután fizikai munkával telik, találkozunk is egy-két dolgos férfival, akik már messziről köszönnek nekünk.

01

Nemrég ünnepelte huszadik évfordulóját az alapítvány, a kilencvenes évek elején teljesen új kezdeményezésnek számított, hogy valaki szocioterápiával akar gyógyítani, mert a szenvedélybetegeket addig csak kórházi, pszichiátriai kezelésnek vetették alá. „Azelőtt is foglalkoztunk lelki gondozással, de ha az illető az addigi környezetében ragad, akkor egy bizonyos pont után már kevés a beszélgetés. Jobb, ha átmenetileg védett helyet tudunk biztosítani számukra. Nem egyszerű ilyen intézmény számára épületet találni, mert a faluközösség sokszor nehezen fogadja be. Bátorkeszin kaptunk először helyet, a terület felújításában barátok, önkéntesek voltak segítségünkre. Elsők között hoztunk létre ilyen jellegű otthont Szlovákiában, egy Magyarországon már jól bevált módszer alapján. Először a finanszírozással is meggyűlt a bajunk, de aztán sikerült megnyerni olyan embereket, akik közvetlenül érintettek voltak ezekben a problémákban. Az utóbbi időben körülbelül tízes létszámú csoportokkal foglalkozunk, akik általában a környékről érkeznek. A kliensek általában alkohol-, kábítószer-, játékautomata-függőség áldozatai. A törvény nyolc hónapban határozza meg a reszocializáció időtartamát, mi legalább egy esztendőt ajánlunk, de előfordul, hogy két évbe is beletelik, amíg valaki a gyógyulás útjára lép. Az első hónapban a kliens nem fogadhat látogatót, később a szülők eljöhetnek az otthonba. Három hónap után egy-két napra el szoktunk engedni a szülőkkel. " - tárja fel előttem az otthon történetét, majd folytatjuk utunkat a zöldséges kert felé.

02

Megtermesztik, ami a konyhára szükséges, mindig a friss zöldségből készítik az ételeket, befőzik az uborkát, paprikát, paradicsomot, a pincében kompótot, dzsemet is tárolnak: „Egyesek vonakodnak kerti munkát végezni, de igyekszünk mindenkit motiválni a bekapcsolódásra. Az embernek sokszor kell megküzdenie önmagával, de győzelmet csak akkor arathat, ha képes megtenni azt is, amit egyébként nem szeretne." Délutánonként csoportfoglalkozásokat tartanak, ezeket főképp Szőcs Gizella és különböző kollégák vezetik. Olyan munkatársakat keresnek, akik szlovákul és magyarul is beszélnek, mert számukra fontos az anyanyelv használata a kezelés során. Együttdolgoznak egy pszichológussal, pedagógussal is, valamint a jogot végzett Szőcs Dávid is az otthonban talált munkára.

A kertet épületek sora követi, az egyikben például fokhagymát és vöröshagymát szárítanak, krumplit tárolnak, a másikban állattenyésztés folyik. „Több épületet nagyon rossz állapotban találtunk, a főépületet aztán a lebontott istálló anyagából húztuk fel. Az állatok gazdagítják a környezetet, valamint a baromfi-, nyúl-, birka- vagy éppen disznóhúst, kecsketejet a konyhán is fel tudjuk használni." A felesleget a falubeliek, a község konyhája vagy az óvoda kapja meg. A lakosok nem titkolják, mennyire örülnek annak, hogy az új tulajdonosok rendbeszedték a környezetet. „Ez a lepusztult major hasonlított egy tönkrement élethez is" - osztja meg véleményét Szőcs Kálmán - „Az alapoktól kellett kezdeni a terület felújítását, akárcsak a klienseknek az életük rendbehozását". Mikor a támogatásokról kérdezem, egy kicsit elszomorodik. „A megyei hivatal hatáskörébe tartozunk, aminek a törvény szerint nem kötelessége támogatnia ezeket az intézményeket. Szlovákiában egy reszocializációs otthon se állami, kevés anyagi juttatást kapnak, ami különös, hiszen komoly társadalmi problémát orvosolnak. Minden évben új szerződést kell kötnünk a megyével, s akkor derül ki, hány személynek tudjuk biztosítani az ellátását. Ezen kívül az érintett családok általában felajánlják az adójuk 2 % -át az alapítvány részére. A fejlesztéseket még így is csak pályázati pénzekből tudjuk fedezni"- majd a vezetékekre mutat, amelynek felújítását szintén egy megnyert pályázatból finanszírozták. Az egyelőre félkész ökumenikus kápolnát is adományokból építik.

03

Mikor látom az örömmel együtt dolgozó férfiakat, érdekelni kezd a közösség összetétele. „A szenvedélybetegség nem válogat, előfordult, hogy egy nap három mérnök kopogtatott az ajtómon. Az újonnan érkezőknek először meg kell találniuk a helyüket, de mindig van, aki a másikat a pártfogásába veszi. Odafigyelünk arra is, hogy olyan kliensek kerüljenek egy szobába, akik képesek motiválni egymást" - meséli elégedetten kísérőm. Hozzáfűzi, hogy néhányan szeretik a kreatív foglalkozásokat, ezért még évekkel ezelőtt beszereztek egy fazekas korongot és famegmunkáló gépeket, de néha lehetőség adódik batikolásra, kosárfonásra és más kézműveskedésre is: „Felszereltünk egy egyszerű konditermet, és tavaly sikerült befejeznünk a sportpálya kiépítését is. Ezzel próbáljuk megelőzni a passzív tevékenységek iránti túlzott érdeklődést, a televíziózás csak vacsora után megengedett." A hétvégéken kevesebb fizikai munkát végeznek, s helyette közös programokat találnak ki. Többször szerveztek már biciklitúrát, különböző kirándulásokat.

Az otthon vezetői lelkészek, de az alapítvány egyháztól független. Egyesek még egyáltalán nem találkoztak a hittel mielőtt idekerültek, de itt csupán lojalitást várnak el a lakóktól: „Semmit sem erőltetünk rájuk, annak nem látjuk értelmét, s ezért mindenki meggyőződését tiszteljük. Péntek esténként bibliaórát tartunk, azon mindenki részt vesz, de nem kötelező bekapcsolódni, elég, ha megfigyelők maradnak. Nem egyszer előfordult, hogy valakit elkezdett érdekelni és megtért."

04

Sok tényező befolyásolja, hogy a központból távozó kliensek mennyire tudnak beilleszkedni a társadalomba: a betegnek is erőfeszítéseket kell tennie az otthonban töltött idő alatt, meg kell szakítania a kapcsolatait azokkal a régi barátaival, akik bajba sodorták: „Senkit nem engedünk ki innen úgy, hogy a lakhatása és a munkahelye ne lenne előre biztosítva." A sok éves tapasztalat alapján nagyjából a távozók fele teljes mértékben boldogul, de egyesek sajnos eltűnnek az otthon látóköréből. Mások visszajárnak minden harmadik szombaton szervezett programjaikra is, sokakkal pedig telefonon tartják a kapcsolatot. Az otthonban tett körút után Imrével, egy gyógyult klienssel, a központ alkalmazottjával beszélgetek, aki elmondja, mindent az otthonnak köszönhet. „Alkoholfüggő és májbeteg voltam, a bátyámék hoztak el az otthonba, ahol aztán újra egészséges lettem. Itt tértem meg, és a dohányzást is abbahagytam. Különösen a vezetőknek vagyok hálás, akik átadják nekem a tapasztalataikat, mindent türelmesen megmagyaráznak. Azelőtt több helyen is dolgoztam, az otthonban főleg főzöm és a kerttel foglalkozom, és már a jövőre nézve is vannak terveim."

05

A húsz év alatt több mint kétszáz szenvedélybeteg fordult meg náluk. „Ilyenkor nemcsak magán a kliensen segítünk, hanem a család és a társadalom válláról is nagy terhet veszünk le. Sok csoda történt már az elmúlt évek során, s jó olyan emberekkel találkozni, akik ezeket átélték. " - vallja Szőcs Kálmán, majd megszólal a csengő, amely a lakók ebédidejét jelzi, akik számára az otthon megújulást és csodákat hordoz magában, hisz olyan, akárcsak a béke szigete.

(pzs, bumm)

up icon_48